Budo In de Toelast is begin jaren tachtig als Wadokan Haarlem begonnen in een gymnastiekzaal van de toenmalige Meao aan de Raaks in het centrum van Haarlem. Dick Smolders gaf toen les in traditioneel Wado Karate. Rond 1985 volgde een verhuizing naar de Laan van Parijs in Haarlem Schalkwijk. Met de komst van leerlingen als Arnold Keijzer (later tevens assistent van Dick Smolders) en Edwin Baas kwam de nadruk te liggen op het wedstrijdkarate met regelmatige deelnames van leerlingen aan NK’s, EK’s en WK’s.
Eind 1989 verhuisden we naar de huidige locatie in de Jansstraat in het centrum van Haarlem. Arnold besloot om de lessen in Schalkwijk zelfstandig voort te zetten en is vanaf 1998 met een eigen sportschool gevestigd in Sassenheim. Begin jaren negentig volgde een verbreding van het aanbod van lessen. Dick gaf Karate en conditiegym (vanaf 1999 Tai Chi Chuan) en nadat Edwin zijn lerarendiploma kickboksen had behaald werd er vanaf 1994 op twee avonden in de week kickboksen gegeven. Vanwege het grote succes hiervan moest Edwin o
p aanraden van Dick al snel omzien naar een grotere les locatie elders in Haarlem (eind 1996). In 2001 vertrok Edwin naar Curaçao, waar hij nu een bloeiende vechtsportschool heeft. Ook werd onderdak geboden aan de Aikidoschool van Simon Deering en gaf Dick een goed bezochte jeugdgroep Karateles op de vrijdagavond. Gedurende deze jaren lag de nadruk bij Karate op technische vaardigheid en namen leerlingen van Wadokan Haarlem regelmatig deel aan de kadertrainingen en zomerkampen van Sensei Ishikawa.
Vanaf eind jaren 90 werden de lessen Karate onder invloed van Patrick McCarthy uitgebreid met technieken en principes uit het Koryu Uchinadi Kenpo Jutsu en leidde dit tot de aansluiting bij de International Ryukyu Karatejutsu Research Society (IRKRS). Samen met Roeland Cuppers en Albert Bouma organiseerde Dick in de periode 2004 tot 2007 drie landelijke seminars van Patrick McCarthy.
Na een aantal jaren op verschillende fronten actief te zijn geweest besloten Dick en Albert in 2008 om Karate te geven met praktische toepassingen voor realistische zelfverdediging. De trainingen kennen veel doorgaande oefenvormen (flow drills), aandacht voor technieken ‘dichtbij’ (kick-boksen) en toepassingen op de grond.
Naast Karate kreeg de beoefening van Taiji Quan een belangrijke plaats.
De naam werd veranderd in ‘Budo In de Toelast’. In september 2009 is tijdens de viering van het 400-jarig bestaan van het monument ‘In de Toelast’ de vernieuwde oefenzaal in gebruik genomen.
Op 10 januari 2022 is de vereniging opgeheven.
Wel geven Dick, Albert en Isodoor op verzoek nog gastlessen, seminars en workshops in Nederland waarin de toepassingen uit Kata (Kata Bunkai) centraal staan.