Karate Jutsu

Karate Jutsu is een praktische vorm van Karate gericht op zelfverdediging. De zelfverdedigingstoepassingen zijn grotendeels ontleend aan Kata, bijvoorbeeld uit de Pinan Kata, Kushanku, Naihanchi en Bassai. Ze bevatten verschillende technieken die ook in het (kick-)boksen, judo en jiu-jitsu voorkomen en zijn goed toepasbaar in een realistische situatie.

Geïnspireerd door mensen als Patrick McCarthy (Koryu Uchinadi Kenpo Jutsu), Vince Morris, Iain Abernethy en John Burke wordt bij In de Toelast les gegeven in Karate Jutsu met een eigen les- en examenprogramma. De lessen kennen een zorgvuldige opbouw van eenvoudig (de dingen die je als eerste moet weten en kunnen als je jezelf moet verdedigen) naar meer ingewikkeld (toepassingen met worpen, klemmen en verwurgingen). Ook is er aandacht voor het verkrijgen van een goede conditie; een goede zelfverdediging begint met fit zijn.

In de lessen wordt doelgericht gewerkt vanuit drie afstanden: stoot-/trapafstand – clinchen/vastpakken/werpen – grond, zowel voor het oefenen van de toepassingen als voor het sparren. Er wordt veel gebruik gemaakt van zogenoemde doorgaande oefenvormen (flow drills), een manier om technieken op een logische en vloeiende wijze veel en intensief te oefenen.

Basis voor bewegen, stoten en trappen is Wado Karate.

Katate Jutsu is interessant voor:

  • Iedereen die zichzelf willen leren verdedigen. Door de logische opbouw zijn de lessen zowel geschikt voor beginners als gevorderden.
  • Karateka die een verbreding en verdieping van hun kennis en vaardigheden zoeken, bijvoorbeeld om zelf toepassingen in Kata te kunnen vinden of om (vanuit Karate als basis) met andere gevechtsafstanden te werken en alternatieve technieken te leren.

In de Toelast heeft inmiddels zo’n 20 jaar ervaring met Karate Jutsu. Lees hier meer over de achtergronden en ideeën over het vinden en beoefenen van toepassingen in Kata.

Is je interesse gewekt? Kom een keer langs voor een gratis proefles!