Dick Smolders, leraar Karate Jutsu, Tai Ji Quan en Zelfverdediging

Dick SmoldersDick is in 1946 in Amsterdam geboren en begon op zijn veertiende met Judo en Jiu Jitsu bij een sportschool in Amstelveen. Van 1963 tot 1967 heeft hij op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding onder andere boksen en schermen beoefend. In 1970 is Dick begonnen met Tai Ji Quan (Yangstijl) en vrijwel direct daarna met Wado Karate onder leiding van Sensei Ishikawa (8e dan) in een een oefenruimte (dojo) onder in de catacomben van het Olympisch stadion. Dick is aangesloten bij de KBN sinds 1979 (toen nog BBN, Budobond Nederland) waar hij tevens ook meegewerkt heeft onder de leiding van Jan Kallenbach om voor de bond nieuwe karateleraren op te leiden. Zijn examens tot en met de 3e dan heeft hij behaald bij de KBN. De 4e en 5e dan heeft hij behaald bij Grootmeester Suzuki en Sensei Ishikawa. In deze jaren is Dick behalve senior student ook assistent van Ishikawa geweest. Samen met Ishikawa heeft Dick (in de jaren zeventig toen Karate heel populair was) en met leerlingen van de toenmalige club gevestigd in het Olympisch stadion in Amsterdam vele keren op verschillende plaatsen in het land voor groot publiek geslaagde Karatedemonstraties gegeven. In diezelfde periode heeft Dick diverse zomerkampen onder leiding van Suzuki en Ishikawa gevolgd aan de Côte d’Azur in Frankrijk. In zijn budoleven heeft Dick 10 jaar aan wedstrijdkarate gedaan.

102-Dick-Olympisch-Stadion-1973Tot februari 2008 heeft Dick gewerkt als docent lichamelijke opvoeding op het ROC te Amsterdam, waar hij de zelfverdedigingslessen verzorgde voor politie-, marechaussee-, soldaten- en beveiligingsklassen.

Sinds 1996 is Dick (lid KBN sinds 1976) geïnspireerd door Hanshi Patrick McCarthy. De ideeën van Patrick McCarthy zijn vanaf die tijd een steeds grotere rol gaan spelen in het ontwikkelen van het toepassingsgerichte praktische Karate zoals dit bij Budo In de Toelast onder de noemer Karate Jutsu wordt beoefend. Dick heeft vele seminars gevolgd bij Vince Morris, Patrick McCarthy, Bruce Miller en o.a. Krav Maga. In de periode 2010-2015 heeft Dick samen met Albert Bouma een serie van zes boeken geschreven met als titel ‘Wado Karate Jutsu – Terug naar de betekenis van Kata’.  Sinds begin 2019 gaf Dick valpreventie en individuele oefenbegeleiding voor 50-plussers om gezonder en veiliger te leven. Ook gaf hij een aangepaste vorm van Taiji aan ouderen die in zorginstellingen geplaatst zijn en/of van dagopvang gebruik maken (vooral vormen die zittend beoefend kunnen worden).

Dick geeft nu samen met Albert en Isodoor op aanvraag gastlessen, workshops en seminars in Karate Jutsu, Taijiquan en zelfverdediging.

De filosofie van Dick berust op een aantal pijlers:
– moveo ergo sum (ik beweeg, dus ik ben);
– kwaliteit leveren;
– het juiste antwoord leren geven;
– aandacht en oplettendheid tonen;
– buiten de kaders denken en
– blijven leren en in balans blijven (hara, dantian)