Albert Bouma, instructeur Karate Jutsu

Albert BoumaAlbert verzorgt bij Budovereniging In de Toelast regelmatig thematrainingen ‘Kata Bunkai’. In deze trainingen is er aandacht voor de toepassingen van een bepaald Kata of voor gerelateerde thema’s zoals de ‘pressure points’, werptechnieken en Karate op de grond. Ook kunnen leerlingen in deze trainingen zelf toepassingen ontwikkelen of bepaalde thema’s verder uitdiepen.

Na een aantal jaren Judo en Jiu Jitsu beoefend te hebben, is Albert in 1992 begonnen met traditioneel Wado Karate onder leiding van sensei Dick Smolders. Eind jaren 90 is Albert via Dick in aanraking gekomen met het praktische, toepassingsgerichte Karate van leraren als Vince Morris, Bruce Miller en Patrick McCarthy. Dit inspireerde om vervolgens zelf op zoek te gaan naar zelfverdedigingstoepassingen in de Kata van de eigen stijl, hetgeen de basis is geworden voor een eigen lesprogramma ‘Karate Jutsu’ waarin praktische zelfverdediging gebaseerd op toepassingen uit Kata centraal staat. Doelstelling is jezelf te kunnen verdedigen tegen de in de praktijk meest voorkomende aanvallen.

Naast de serie boeken die hij daarover samen met Dick heeft geschreven: ‘Wado Karate Jutsu – Terug naar de betekenis van Kata’, heeft Albert recent ook twee eigen boeken uitgebracht die je helpen om zélf toepassingen in Kata te vinden: ‘Kata Bunkai Basis’ en ‘Kata Bunkai Gevorderd’.

De agenda van de thematrainingen staat vermeld bij de nieuwsberichten.