Albert Bouma, instructeur Karate Jutsu

Albert BoumaAlbert geeft als assistent van Dick Smolders sinds 2008 les bij Budovereniging In de Toelast en is 2e dan Wado Karate. Na eerst een aantal jaren Judo en Jiu Jitsu beoefend te hebben is Albert in 1992 Karate gaan trainen bij Wadokan Haarlem bij sensei Dick Smolders. Bij zijn training in het Wado Karate heeft Albert vele jaren deelgenomen aan de kadertraining van sensei Ishikawa (8e dan) en heeft hij vele stages bezocht van (groot)meesters als Hiroji Fukazawa, Kazutaka Ohtsuka, Kuniaki Sakagami, Tatsuo Suzuki en Hajime Takashima.

Geïnspireerd door de praktische, toepassingsgerichte benadering van leraren als Vince Morris, Bruce Miller, Patrick McCarthy en Iain Abernethy en mede door de raakvlakken met het Jiu Jitsu, is Albert vanaf 2003 samen met Dick Smolders gaan werken aan een eigen lesprogramma Karate Jutsu waarin praktische zelfverdediging gebaseerd op toepassingen uit de Kata centraal staat. Doelstelling is om jezelf te kunnen verdedigen tegen de in de praktijk meest voorkomende aanvallen. Een groot aantal van de toepassingen en achterliggende inzichten zijn door Dick en Albert beschreven in de serie boeken ‘Wado Karate Jutsu – Terug naar de betekenis van Kata’.

In de periode 2016-2018 heeft Albert twee eigen boeken gepubliceerd die je helpen om zelf toepassingen in Kata te kunnen vinden: ‘Kata Bunkai Basis’ en ‘Kata Bunkai Gevorderd’.

In zijn lessen staat Albert voor:
– positiviteit en realisme;
– aandacht voor fysieke en mentale ontwikkeling;
– een veilige omgeving om te oefenen en
– af en toe een prikkel om een grens te verleggen.