Boek 6: Pinan Godan – Verwurgingen

Het zesde en laatste boek in de serie ‘Wado Karate Jutsu – Terug naar de betekenis van kata’ gaat over ‘verwurgingen’. Verwurgingen zijn ingewikkelde en risicovolle technieken die je alleen in extreme zelfverdedigingssituaties kunt toepassen. Maar tevens zijn ze leerzaam om te oefenen: ze geven je meer inzicht in de werking van het menselijk lichaam, het is nuttig om te ervaren wat een verwurging bij jou teweeg brengt en om te leren hoe je eruit kunt ontsnappen.

In het boek wordt uitgebreid ingegaan op de zin en onzin van verwurgingen en worden zeven principes behandeld die de kans van slagen van verwurgingen zo groot mogelijk maken. Ook wordt stilgestaan bij het oefenen ervan. Zo is er een doorgaande oefening waarin maar liefst 10 verschillende verwurgingen aan bod komen, evenals de ontsnappingen tegen deze verwurgingen. Verder wordt aandacht besteed aan de verschillen in mentaliteit tussen Jutsu en Do, de wijze van katabeoefening en de rol van kleding bij de beoefening. Bij de mentale training is er aandacht voor de mentale staat ‘mushin’ om in een zelfverdedigingssituatie direct de vereiste, juiste acties uit te kunnen voeren. Bij de kwetsbare punten wordt onder meer een overzicht gegeven van alle kwetsbare punten die in deze serie aan bod zijn gekomen op basis waarvan er een aantal belangrijke inzichten ontstaat. Het boek wordt afgesloten met 9 tweetaltoepassingen uit Pinan Godan. De verschillende bijzondere technieken, waaronder de vele gekruiste handen, maken dit kata zeer geschikt voor verwurgingen.

Het boek wordt geïntroduceerd door Roeland Cuppers: trainingsmaat, leraar karate en sparringpartner voor de inhoud van deze serie. Hij geeft hierin het volgende aan: “Dit boek geeft elke karateka een bredere kijk op karate. Als je net begonnen bent, krijgt het trainen van kata sneller een koppeling met zelfverdediging tegen gebruikelijke aanvallen. Als je al jaren karate traint, stimuleert het je om zelf creatief te blijven en niet alleen vast te houden aan basis-uitleg zoals velen die hebben gekregen. Wil je je karate verder verdiepen, dan is dit boek een aanrader.”

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van de boeken.