Boek 3: Pinan Nidan – Bevrijdingen

boek3Het derde boek in de serie ‘Wado Karate Jutsu – Terug naar de betekenis van kata’, gaat over jezelf verdedigen tegen aanvallen van dichtbij. Voor menig Karatebeoefenaar een onbekend terrein, maar grepen en omvattingen komen in een realistische zelfverdedigingssituatie veel voor. Daarom moet je ook hierop een antwoord hebben. Kata Pinan Nidan staat hierbij centraal omdat het vele toepassingsmogelijkheden op dit gebied bevat.

Het boek begint met vier kenmerkende verschillen tussen Karate Do en Karate Jutsu. Vervolgens wordt een nader licht geworpen op de zogenoemde verborgen of geheime technieken in kata. Bij de oefenvormen is er specifiek aandacht voor aanvallen van dichtbij met een daarbij behorende doorlopende oefenvorm. De mentale training gaat deze keer over het omgaan met de zogenoemde adrenalinestoot en een manier van ademhalen die het jezelf bevrijden uit een greep of omvatting gemakkelijker maakt. Bijzondere aandacht is er voor het werken met principes met een aantal gerichte voorbeelden. Tot slot wordt Pinan Nidan beschreven samen met de Jutsubetekenis van een aantal technieken en de kwetsbare punten uit dit kata. Het boek eindigt met 15 concrete tweetaltoepassingen van Pinan Nidan waarvan twee op de grond.

Het boek wordt geïntroduceerd door Rob Zwartjes, 9e dan Wado Karate en bondscoach van het Karateteam dat in 1977 wereldkampioen werd. Hij geeft aan dat er reeds talloze boeken en video’s verschenen zijn over hoe de kata’s tot in het kleinste detail moeten worden uitgevoerd. Maar tevens is er de veelgestelde vraag: wat trainen wij eigenlijk? Door de bewegingen uit de kata’s te vertalen in praktische technieken om jezelf te verdedigen, geven de auteurs antwoord op deze vraag en zijn hier volgens hem op een bijzondere wijze in geslaagd. Hij beveelt het boek dan ook warm aan, in het bijzonder ook voor de beginnende leerling die hierdoor kan ervaren wat een kata inhoudt.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van de boeken.