Boek 1: Kihon No Kata – Basis zelfverdediging

boek1_kaftIn Nederland is de laatste jaren een toenemende belangstelling ontstaan voor de toepassing van technieken uit kata in tweetallen, ook wel aangeduid als Kata Bunkai Oyo. In een serie van zes delen wordt een aantal kata uit het Wado Karate vanuit de invalshoek zelfverdediging (Jutsu) voorzien van een zo oorspronkelijk mogelijke betekenis.
In dit eerste deel, met als thema ‘basis zelfverdediging’, staat Kihon No Kata centraal. Het gaat over het eerste wat je moet weten en moet kunnen toepassen als je in een zelfverdedigingssituatie terechtkomt. Er is hierbij onder meer aandacht voor het ontdekken van de specifieke jutsutechnieken. Verder wordt ingegaan op een aantal belangrijke principes bij zelfverdediging en het doelgericht benutten van de kwetsbare punten van het menselijk lichaam. Tot slot komen ook de wijze van oefenen en de mentale kant aan bod.
Het boek mondt uit in acht tweetaltoepassingen van Kihon No Kata waarin alle hiervoor genoemde facetten tezamen komen en die aansluitend achter elkaar kunnen worden uitgevoerd. Door de beoefening van deze toepassingen ontstaat een concreet beeld bij de technieken van Kihon No Kata en kan deze kata worden uitgevoerd op de wijze zoals deze waarschijnlijk bedoeld is.

Het boek is voorzien van een introductie door Patrick McCarthy, één van ‘s werelds belangrijkste grondleggers op het gebied van deze ’andere kijk’ op kata. Hij noemt het een uitzonderlijk boek dat opvalt door de open wijze waarop de auteurs met het onderwerp omgaan; steeds denkend in termen van functionele mogelijkheden in plaats van vaststaande technieken. Verder geeft hij aan dat het boek zowel voor beginners als gevorderden waardevolle kennis over het onderwerp biedt.
De auteurs hopen dat het boek de lezer inspireert tot zelf verder denken en doen; er is niets mooier dan om zélf aan de slag te gaan met kata om deze van betekenis te voorzien.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van de boeken.